Intensiv smitteopsporing ved særlige virusvarianter

Det er specielt vigtigt at få fundet alle personer, der kunne være smittet med nogle særlige varianter af coronavirus. Styrelsen foretager derfor intensiv smitteopsporing, når en borger er smittet med én af de særlige virusvarianter, bl.a. den sydafrikanske variant og den brasilianske variant.

Nogle af de særlige varianter er ekstra smitsomme, mens andre udgør en risiko for at kunne smitte personer, der er vaccineret eller tidligere har været smittet med coronavirus. Der er kun set relativt få tilfælde i Danmark, som vi med en intensiv smitteopsporing kan bremse, så de ikke breder sig.

Den intensive smitteopsporing består i at: 

  • Tale med den smittede om isolation og test, afgrænse de nære kontakter, få oplyst den formodede smittekilde og have særlig opmærksomhed på, om personen har været på udlandsrejser eller været sammen med familie eller venner, som har været ude at rejse
  • At kontakte den formodede smittekilde, dvs. den person, som muligvis har smittet borgeren, og foretage smitteopsporing, hvis det ikke allerede er sket. 
  • Kortlægge både den smittedes og smittekildens nære kontakter og deres nære kontakter, så vi kan vurdere, om det er relevant at kontakte dem også. Hvis der er nogen risiko for smittespredning, vil de nære kontakters nære kontakter blive anmodet om at gå i isolation og blive testet på samme måde som de nære kontakter.